Helpynet

A közbiztonság civil harcosai - a polgárőrök

2015. október 02. - urbanvick

 

Az 1980-as évektől a bűnözés világa egyre jobban szélesítette a határait, nőttön-nőtt a negatív események száma, a lakosság elkezdett félni. Ekkor pattant ki néhány, tétlenül ülni nem tudó ember fejéből a civil összefogás ötlete. Először csak spontán megalakult önvédelmi csoportok kezdték a jelenlétükkel elriasztani a lakótelepek tolvajait, betörőit, majd 1990-től megalakultak az első polgárőr szervezetek. Azóta feladatkörük bővült, de még mindig első helyen szerepel köztük a társadalmi bűnmegelőzés. Ez a cikk nekik, a polgárőröknek mond köszönetet.

shutterstock_253500730.jpg

A polgárőrök járőrszolgálatuk, figyelőszolgálatuk során őrzik a közbiztonságot, s teszik mindezt gyalog, szolgálati autóval, vagy egyéb járművel (motorkerékpár, segédmotoros kerékpár, kerékpár, vízi jármű, lóhát, tömegközlekedési eszköz).

Kordában tartják a bűnözőket

Jelenlétükkel védik az adott területet, létesítményt a vagyon elleni bűncselekmények elkövetésétől, éberen őrzik a köznyugalmat, növelik a polgárok biztonságérzetét. Minden rendellenesség, szabálysértés, szokatlan, gyanús viselkedés szemet szúr nekik. Munkájuk során szükség esetén személy-és tárgyleírást készítenek.

Azon nyomban megszakítják a jogsértéseket, és visszatartják azon személyeket, akiket tetten értek bűncselekmény elkövetése közben.

Tevékenységük közben szoros kapcsolatot tartanak az illetékes rendvédelmi szervekkel, a természetvédelmi hatóságokkal, vagy az erdő-, mezőőrséggel.

Jó ügy mellé álltunk

A Helpynet úgy döntött, a polgárőrök mellé áll a munkában, és segít összehangolni a mozgásukat egy direkt erre a célra kialakított felület segítségével. 

Nem titkolt közös célunk az, hogy csökkentsük a rablások és támadások közösségen belüli előfordulását. Az épp szolgálatban lévő polgárőrök baj esetén azonnali riasztást kapnak. 

Mivel a polgárőrök be tudják állítani a szolgálati területüket, az indulhat el elsőként, aki közelebb van a riasztási helyszínhez. 

A Te lakóhelyeden működik már a Helpynet rendszer? Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr177883050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása