Helpynet

Így vigyáz a társadalom a gyermekekre és fiatalkorúakra, hogy ne legyen belőlük bűnöző

2015. szeptember 21. - urbanvick

 

Számtalan módon meg lehet előzni, hogy a gyermekek egyre fiatalabb korban váljanak bűnözővé. Fontos, hogy minél több fiatalt elérjen a közösség, a társadalom, és megakadályozza, hogy elkallódjanak, vagy ahogy mondani szoktuk, lecsússzanak. Bemutatunk néhány módot a fiatalok megmentésére.

Azok a fiatalok, akik „rossz fát tesznek a tűzre” sokszor lelki problémáktól szenvednek, melyek megoldhatatlannak tűnnek a szemükben. Ezekkel a gondokkal nem traktálják a családot, ismerőseiket, és sok esetben valamilyen bűn elkövetésével vezetik le a problémából fakadó elkeseredettségüket, dühüket. Fontos, hogy a drogambulanciák, ifjúsági ideggondozók tartsanak ügyeletet, s a fiatalok tudják, hol, hogyan kérhetnek segítséget.

shutterstock_274622588.jpg

Rossz anyagi, szociális helyzetben él egy gyermek? Fontos feladat például a segélyprogramok kidolgozása, a hajléktalanná vált családok átmeneti elhelyezése, a szociális segítség felajánlása. Bármilyen nehéz helyzetben nő fel egy fiatal, biztosítani kell számára az iskolai tanulmányok folytatását. Szomorú, ha egy gyermek gyermekotthonban nő fel, már csak azért is, mert így nem tanulja meg, milyen a családi élet. Meg kell őket erre tanítani, mert csak így, a megfelelő minták birtokában lehet majd részük benne! Ha az ember úgy érzi, tartozik valahová, szerethet, s őt is szeretik, csak ritkán lesz deviáns viselkedésű.

A munkanélküli fiatalok örülnek a szabadidő eltöltési, képzési, átképzési programoknak, biztosítani kell ezt nekik. Ha lekötik magukat, ha nem érzik az életüket feleslegesnek, kevesebb az esélye, hogy rossz útra tévednek, és sokkal felelősségteljesebben viselkednek.

Segíteni kell a gyermekeket tehetségük felfedezésében, erre szolgálnak a kulturális-, az informatikai- és a sporttevékenységgel kapcsolatos tehetségkutató programok. Támogatni kell a kisközösségi sportversenyek, bajnokságokat.

Lényeges pont az egészségügy szerepe a fiatalok alkoholra, és kábítószerre való rászokásának megelőzésében. Te mindig biztonságban tudod a gyermeked? Sajnos a 'legelitebb' társaságban is előfordulhatnak visszásságok, s nagyon könnyű rászokni is a tiltott szerekre. 

Ami az iskolát illeti: ha egy gyermek rosszul tanul, folyton kudarcélményei vannak segíteni kell őt a korrepetálásban, a felzárkózásban. Akinek jobbak az osztályzatai, kevésbé lesz hajlamos az iskolakerülésre. A nevelők, szülők feladata az is, hogy erőszakmentes kommunikációra, erkölcsös életre nevelje a tanulókat. A tanári kar sokat tehet a jó iskolaközösségek megteremtésében is, aminek védőburkában élve a fiatalok nem válnak bűnelkövetőkké. Szintén itt tanulhatják meg a környezeti, és természeti értékek védelmének fontosságát.

Szórakozni jó, és szeret is ez a korosztály, de mennyivel nyugodtabb a szülő, ha a közlekedés a szórakozóhelyre, és vissza is biztonságos. Ha ez adott is, a szülő még nyugodtabb lehet, ha a Helpynet Őrangyala is vigyáz a fiatalra.

A fenti csak egy szeletnyi abból, amit a társadalom megtehet a fiatalokért. Ők a jövő, ezért nem mindegy, mit tanulnak, milyen emberré nőnek fel. Ha mégis megtörténik a baj, s ha Te, vagy egy szeretted egy fiatal bűnelkövetésének lesz érintettje, tanúja, hívjatok segítséget a Helpyneten keresztül!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr977788128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása