Helpynet

Napjaink égető problémája: fiatal bűnelkövetők, és áldozatok

2015. szeptember 14. - urbanvick

 Kutatások kimutatták, hogy igen nagy az esély a bűnismétlésre, illetve a bűnözői életmód kialakulására, ha maga az elkövető fiatalkorú. Sajnos többségüknél a jogellenes cselekmény elkövetése előtt egyáltalán nem vette észre a környezetük, hogy baj lenne, így csak kis hányaduk szerepelt a tett előtt a veszélyeztetett gyermekek nyilvántartásában. De milyenek ezek a fiatalok, hogyan nevelkednek?

A magyarországi bűnelkövetők több mint 10%-a fiatalkorú. Döntő hányaduk az ország keleti feléből származik. A közhiedelemmel ellentétben többségük teljes családban nevelkedik, s nem nevelőotthon lakója. Ezek a fiatalok főként vagyon elleni bűncselekményt követnek el. Köreikben igen népszerű a rablás. Ráadásul a fiatalok egyre gyakrabban találkoznak az alkohollal, kábítószerrel is, s e szerek bódulatában sokkal nagyobb az esély egy meggondolatlan cselekedet elkövetésére.

shutterstock_86474341.jpg

Veszélyeztetett lehet az a fiatal, akinek a nevelését a család csak nagyon nehezen tudja megoldani anyagilag, de a veszélyeztetettség oka lehet környezeti, magatartási ok is. Esetükben a családi környezet nagyon hasonló: jellemző a hátrányos helyzet, a szegénység, a munkanélküliség, és a napi szociális problémák megléte. Jelentős rétegük nem tanul, és nem dolgozik. Ezek a gyerekek, fiatalok a társadalom peremén élnek, s folyton azt érzik, hogy mások, mint a többiek.

A fiatalok közül évente több, mint tízezren esnek áldozatul bűncselekménynek, s esetükben nagyon sokszor az azonos korosztályból kerülnek ki az elkövetők. 

Figyeljünk egymásra! Szülőként azt látod, hogy a gyermekednek egy nagyon szegény, és nehezen kezelhető barátja van? Tudd meg, hogyan tudsz neki segíteni! Ismerd meg a gyermekeid barátait! Sokszor a rosszaság, a gyenge tanulmányi eredmények segélykiáltásként működnek, és jelzik, hogy a gyermek, fiatal környezetében valami nincs rendben. Tudd, hogy csemetéd kivel megy bulizni, s ki kíséri haza.

Abban, hogy a gyermekek, fiatalkorúak ne legyenek bűnelkövetők, s ne váljanak áldozattá, nagy szerepe van a családnak, a gyermek- és ifjúságvédelemnek, az oktató intézményeknek, a rendőrségnek, az egyházaknak, a civil szervezeteknek, és az önkormányzatoknak is. Azaz, a közösségnek.

Helpynet a gyermekek, fiatalok által elkövetett bűncselekménynek felgöngyölítésében is segít. Tudd biztonságban szeretteid, gyermeked. Csak egy gombnyomásra van a segítség!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr547787208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása