Helpynet

A közösségi bűnmegelőzés Rajtad is múlik!

2015. augusztus 18. - urbanvick

Egységben az erő! A közösségi bűnmegelőzés akkor igazán hatásos, ha a társadalom tagjai használják is elsöprő erejét. Megfigyelted már, hogy az emberek simán elmennek egy bajba jutott mellett, csak hogy mentsék a saját bőrüket, vagy épp azért, mert úgy gondolják, hogy a következő járókelő majd helyettük is a tettek mezejére lép? De mégis előfordul, hogy egy földön fekvő, eszméletlen cukorbeteg embert rabolnak épp ki, és senki nem nyújt neki segítő jobbot. Az égadta világon senki. Gondolj bele, Neked sem esne jól, ha épp közelharcba keverednél egy-két harciasabb embertársaddal, s a járókelők szenvtelenül osonnának el melletted. Pedig annyi mindent tehetnénk egymásért! Mindjárt soroljuk is, hogy mi mindent. 

A közösségi bűnmegelőzés egy nem is olyan új irányzat, de egyre tudatosabban használjuk az erejét. Például az alábbi helyzetekben.

A Facebook, mint a rend hű őre 

Tűnt már el valaha bármely szeretted, ismerősöd, a sarki fűszeres? Minél előbb szólsz a gyanús nem jelentkezésről a rendőrségnek, annál hamarabb tudnak segíteni. De addig is, az Arckönyv lehet a segítőd. A Facebookon akár pár percen belül is több ezres megosztást kap egy eltűnt, vagy körözött személy fotója, autója, egyéb értéktárgya. 

Mi már rózsaszín cicaplüss nyoma veszéséről is olvastunk bejegyzést. Csak pár klikk az egész, de a jó érzés, hogy segítettünk másoknak, egész nap elkísér. A képek viszont önálló életre kelnek a megosztások után. Érdemes figyelni a poszt dátumára, és megnézni a hozzászólásokat. Lehet, hogy aki keresett, már talált, vagy épp kiderül, csalóka ábránd volt az egész, valaki csak trollkodott az éterben. Érdemes annak is utánanézni, hogy a körözött személyt valóban keresi-e a rendőrség…

shutterstock_120400876.jpg

A Facebook keze sem ér el azonban mindenhová…

...van olyan helyzet, ami megköveteli az azonnali fellépést. Ha egy elveszett, keservesen síró kisgyermek könyörög a szüleiért a pláza egy padján, vagy ha épp előtted rabolnak ki egy idős hölgyet az utcán, vagy ha azt látod, valaki bennfelejtette felhevült kutyusát az autóban... Gyorsnak kell lenned! Irány az információs pult, esetleg a biztonsági őr, vagy hívhatod a 112-őt. De ugye azt a helyes csajt is figyelmezteted, akinek egy gyanús alak épp az imént tett valamit az italába?

A sötét utcák manapság már egyre sötétebbek...A mai tinik már nem feltétlenül hőbörögnek, ha a szüleik értük mennek buli után. Megvan a nyomós oka, hogy miért nem szeretünk kihalt helyeken, pályaudvarokon, aluljárókban, parkokban mászkálni egyedül. Egyébként is, ha odakinn kialszanak a fények, társaságban a legjobb közlekedni. 

Térjünk vissza még egy csöppet a Facebookhoz! A nyaralós selfie-k gomba módra szaporodnak, nem csoda, hogy a betörések is. Ha épp Korzikán nyaralsz, és bikinis fotóidnak a nyilvános beállításaid miatt az egész világ a csodájára jár, ne csodálkozz, hogy hazatérve egy kirámolt lakás fogad. Főleg akkor ne, ha boldog-boldogtalan informálódhat az idővonaladon hemzsegő személyes adataidról. Ugye, hogy okosabb lett volna kiüríttetni a szomszéddal a postaládát, vagy beköltöztetni egy barátod a lakásba, míg lazulsz? Vagy legalább az ezer éve ismert szomszéddal estére felkapcsoltatni a lámpát? A jó öreg mobiltelefon kusza és veszélyes helyzetekben mindig jól jön. Kommunikálj, szólj, ha baj van, állíts be rajta S.O.S. számot, hogy tudjanak segíteni! Idős szüleidet is tanítsd meg a használatára!

A közösségi bűnmegelőzés létezik, és annál aktívabb, minél komolyabban vesszük. Vigyázzunk egymásra!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr797715874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása