Helpynet

Polgárőrök akcióban - avagy a serény polgárőrök feladatlistája

2015. október 27. - urbanvick

Egy polgárőrnek mindig sok a dolga. Munkájának végzése közben a közrend és közbiztonság fenntartásának segítése lebeg lelki szemei előtt. Szép, sokrétű, erős elhivatottságot kívánó tevékenység jár együtt a polgárőrségi tagsággal.

shutterstock_236952247.jpg

A polgárőrök komoly felelősséget hordoznak a vállukon: törekszenek a veszélyhelyzetek megelőzésére és kezelésére, a társadalmi bűnmegelőzésre, védik a helyi közbiztonságot, erősítik a bizalmat az önkormányzatok és a lakosság között.

Talán járőrözés közben találkozunk leginkább velük. Formaruhájukról, speciális autóikról messziről felismerhetőek. Ezen kívül rendezvényeket, sportversenyeket biztosítanak, valamint segítenek a tanyán élőknek a tanyaprogram égisze alatt.

Több SZEM többet lát

A SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) szervezésében is elől járnak, mely helyi szinten hivatott csökkenteni a bűnözést. Célja, hogy az emberek meg tudják védeni a saját, szomszédaik, és a közösség tulajdonát, valamint, hogy a bajban egymás segítségére siessenek. A SZEM legfontosabb eszköze a jelzésadás, és ebben a Helpynet is segít.

Önként és dalolva

A polgárőrök önként, társadalmi munka keretében végzik nemes tevékenységüket, azért nem kapnak honoráriumot. Mondhatni, szívügyük a munkájuk. Az önkéntesség azonban nem jár fejetlenséggel. A megyei szövetségekhez tartozó települési polgárőrök komoly képzéseken vesznek részt, így mindig találnak kihívást a munkájukban.

Fontos számukra a gyermek- és ifjúságvédelem, a kábítószer-fogyasztás megelőzése, és a környezetvédelem is. Szerteágazó feladataikhoz még a helyi közlekedés biztosítása, és határőri feladatok is hozzátartozhatnak.

Polgárőrök akcióban - néhány érdekesség

Tudtad, hogy egy polgárőr:

Jelzőőri feladatot láthat el egy baleset helyszínén a rendőrség megérkezéséig, és kérésre azon túl is? Nappal jelzőtárcsával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén piros fényt adó lámpával irányítja a forgalmat.

Szintén jelzőőrként elősegítheti az óvodák és általános iskolák közvetlen közelében a gyermekek úttesten történő biztonságos átkelését.

Csupán gázspray-t  (lőfegyvert nem!) tarthat magánál, és azt is csak jogos védelmi helyzetben használhatja? Ám, ha emiatt valaki emiatt megsérül, gondoskodnia kell az orvosi ellátásáról.

Ha tetten ér valakit szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén, felszólíthatja annak abbahagyására, a cselekmény folytatását megakadályozhatja, visszatarthatja? A hatóságot azonban mindenképpen értesítenie kell!

A gépjárművek azonosításában együtt működhet a rendőrséggel, egy esetleges körözött járműről minden információt meg kell osztaniuk velük.

Lehet a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tagja, mely a környezeti károsítások megelőzéséért, és annak felszámolásáért harcol?

Kevesebb bűncselekmény, nyugodt közterületek, védett köz- és magánvagyon. Ez a Helpynet, és a Polgárőrség közös álma is.

Polgárőrként itt kérheti ingyenes tesztverziónkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr448026770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása