Helpynet

Bepillantás a közterület felügyelők mindennapjaiba

2015. november 02. - urbanvick

Gondolkodtál-e már valaha azon jártadban-keltedben, hogy mivel foglalkoznak a közterület felügyelők? A legtöbbünknek sajnos csak a kerékbilincselés kellemetlen élménye jut eszébe velük kapcsolatban. Pedig nem csak büntetni szoktak!

shutterstock_3478280.jpg

A közterület felügyelők védik a közterületeinket, megelőzik, megakadályozzák, és szankcionálják azok rendjének megbontását, és védik az önkormányzati vagyont. Dióhéjban összefoglalva ez a feladatuk. Ámde feladatkörük ismertetése megér egy hosszabb lélegzetvételű írást.

A közterület felügyelő az, aki:

Ellenőrzi, hogy jogszerűen használják-e a közterületeket, ellenőrzi az ott folytatott tevékenység meglévő engedélyeit, az útkezelői hozzájárulás meglévőségét. Védi a közterületet, az épített és a természeti környezetet.

A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy, köztisztviselő. Egyenruhája, szolgálati jelvénye és szolgálati igazolványa igazolja. Ha arra szükség van, testi kényszert, vagy vegyi eszközt ( könnygázszóró sprayt) alkalmazhat, és tarthat magánál (kizárólag önvédelmi célból) rendőrbotot vagy tomfát, bilincset, szolgálati kutyát.

Közreműködik az alábbiakban:

  • társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósítása, a közbiztonság és a közrend védelme,
  • köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése,
  • állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátása,
  • a város közterületei használatának, igénybevételének szerződés útján történő hasznosítása,
  • a város piacainak, vásárainak, fenntartása, működtetése, a piaci rend fenntartása, alkalmi (ünnepi) vásárok szervezése,
  • a város közterületének tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről szóló önkormányzati rendelet végrehajtásának ellenőrzése;
  • a közúton üzemképtelen, roncs, elhagyott járművek a közút kezelője által történő elszállítása;
  • a Magyar Köztársaság és a város zászlaja (lobogója) kitűzésére (felvonására) irányadó rendelkezések betartásának ellenőrzése.

Ez még nem minden!

Egy közterület felügyelő fenntartja a tömegközlekedési eszközök használati rendjét, továbbá, ő ellenőrzi, hogy a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványát jogszerűen használja-e.

Kerékbilincset alkalmazhat, ha a közterületen szabálytalanul elhelyezett járműveket talál, de csak akkor, ha ezek a járművek balesetveszélyt nem jelentenek és a forgalmat nem akadályozzák. Ha az utóbbi feltételek érvényesülnek, azokat az üzemben tartó és a rendőrség értesítése mellett elszállíttathatja.

Betartatja a közterületeken történő dohányzási, és szeszes ital fogyasztási tiltalmat, sőt, még az állattartásra vonatkozó rendeleteket is.

A szmogriadó fokozatok elrendelése esetén segíti, ellenőrzi a korlátozó intézkedések végrehajtását.

Ha rászoruló, veszélyben lévő személyt lát mentő hívásával, elsősegély nyújtásával, a hajléktalan személyeket ellátó szervezetek felhívásával segít. &itt találkozhat egymással a Helpynet rendszere a Közterület Felügyelőséggel, hiszen baj esetén a riasztást ők is leadhatják.

Egy szó, mint száz, a közterület felügyelők munkája cseppet sem könnyű, de annál szükségesebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://helpy.blog.hu/api/trackback/id/tr678045312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2015.11.03. 13:49:11

Most komolyan kimásoltad a munkaköri leírásukat és ebből csináltál posztot? Beszarok baszki, hogy miket fel nem kap a zindex... Pernye nem (csak) a te hibád. Tőled (csak) azt hiányolom, hogy nem írtad le ténylegesen egy közterület-felügyelő mindennapját. Kezdve az előre kijelölt büntetésminimummal. a lefizetések okán meg nem bírságolt kivételezettekkel folytatott magas szintű viszonyrendszerrel, vagy épp a talpasok kisebbrendűségi komplexusainak ellentételezéséből fakadó értelmetlen túlkapásokkal...

Persze ha ez a poszt csak egy beharangozó volt, akkor bocsesz, de akkor sürgősen állj elő a lényeggel. Mert ez így még reklámnak is gyenge.

halaloszto 2015.11.03. 14:57:23

Mi ez a helpynet? Mert nekem konkrétan nem elérhető.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2015.11.17. 01:23:37

gondolom valami hivatali gerillaszar. tele vele a net. lófaszt sem ér, de el lehet rá számolni a zsét...
süti beállítások módosítása